Friday, March 19, 2010

1st half Elective Posting

Salam.
alhamdulillah, bahagian pertama elektif posting sudah selesai.. 2 minggu berada di wad 7CD Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu sedikit sebanyak membuka mata tentang suasana kerja yg bakal dilalui setelah bergelar doktor kelak. terima kasih diucapkan buat Dr. Zulkifli (specialist) yg bertindak sebagai supervisor aku sepanjang 2 minggu ni..ade la 3 kali aku kene short case dengan die, n tiga-tiga aku fail... haha. tapi die seorang specialsit yg sangat baik n peramah, serta suka buat lawak... pernah sekali tu, time tgh tgk x-ray abdomen, tetibe je die cakap, " eh, besarnye cacing dalam intestine die ni..." sambil menunjuk ke arah cacing yg sangat obvious.. house officer semua tengok n semua cam x percaya ape depan mata mereka.."a'ah la, besarnye..." sedangkan Dr. Zul kat belakang dah tergelak dah... "ape la kamu ni, semua yg saya cakap demo percaya... tu dilated vessel je la"...M.O semua dah gelak, H.O hanya mampu tersenyum sebab dah kene kelentong dgn specialist nih..haha
x lupa juga buat Dr. Shafinaz n Dr. Halwani (M.O) yg kadangkala mengajar n menyoal soalan2 cepumas sepanjang ward round... juga buat H.O 2 ( Dr. Khalis, Dr. Afifah, Dr. Hamidah, Dr. Aisyah (h.o yg comel) ) yg sedia membantu dalam memberikan kerja untuk aku buat ketika aku tgh bosan n x tau nak buat ape... blood investigation, branula, ABG, CBD, peritoneal drainage, pleural tapping, CPR n etc... arigatou gozaimas!!!
ape yg aku sedar, sepanjang 2 minggu di wad tu, masih kekurangan doktor di sini... bayangkan, hanya 4 h.o untuk jaga 38 bed... nasib baik la 2 m.o lagi nih baik, kalau time aktif admit patient, diorang sekali clerk case..n also, peralatan di sini masih ade yg dah berkurun pakai.. contohnye, aku pernah tengok ventilator yg mula digunakan tahun 1957 (time merdeka ni..), n masih lagi digunakan kalau ventilator yg baru semua x mencukupi...hoho, gile kuno!! maka, aku di sini menyeru kawan2 yg rasa nak keje kat cini, meh la cini ramai2 (bosan dowh aku sorang kat hospital tuh...haha)
apepun, dah selesai 2 minggu, tinggal 2 minggu je lagi kat Emergency department plak mulai ahad ni. aku harap dapat belajar n improve teknik aku lagi memandangkan aku masih lagi di tahap under-achievement..haha.. n then, lepas tu CUTI SEBULAN!!! hoho, movies n dramas sedang menanti..yosh!! harus gunnakan cuti sebaik mungkin sebab tahun depan dah tak leh main2 sangat dah...
sedar x sedar dah setahun aku start blog nih.. semuanya bermula disebabkan kebosanan ketika berada di tampin time community health posting tahun lepas.. mula2 ingat nak suka je, tapi sekarang dah rajin ckit menulis kat blog nih (sebulan sekali la..haha).. makanya, sempena ulangtahun pertama, aku pun ubah la template blog nih.. dah bosan tgk yg lamanye...haha
sempena ulangtahun kelahiran aku yg suku abad minggu lepas (korang sure x ingatnye bday aku..huh), alhamdulillah segalanya berjalan lancar seperti yg dirancang.. status aku pun dah confirm, kalau xde masalah insyaAllah tahun depan dgn izin-Nya.. kalau duit dah cukup la..kalau x, menunggu lagi la jawabnye...
tu je yg nak dingomelkan kali nih... sori sebab xde pics, computer aku tgh ade probs skrng ni...lagipun, xde gambar yg menarik untuk ditampal...lain kali aku cuba usahakan (^_^)
wassalam

9 comments:

apos said...

aku dah kate..aisyah + hospital = comell..dan selamat berkahwin la abg ING!!..hahahaa

im, bukan ing la mangkuk said...

ah, ye, lupe plak teori ko tuh...haha, nanti aku try tgk kat emergency plak, mane tau ade aisyah yg comel lagi...haha

by the way, thanks for wish.. sori ah x ajak time akad nikah hari tuh...hahahahaha

mokchique said...

owh this is great news! tahun 2010 ramai yang menamatkan satu chapter dan memulakan chapter baru dalam hidup......good luck aba..uhhH...eim =)

im said...

haha...nasib baik mokchik x sebut...kalo x, abes ah aku kene 'muscled' ngan abe muscular die...wahaha

amru said...

im, aku baru bace. tahniah gak hohoho

Sumaiyyah Abdul Rahim said...

Salam. Saya medical student dari MMMC bercadang nak buat elective posting kat Kuala Terengganu. Nak tanya ttg prosedur nak buat elective kat sana sikit. Sebab saya dah cari dekat website mereka, tak ada info tentang elective. Siapa yang perlu saya contact? Siapa yg in charge? Harap boleh bantu. Thanx in advance.

imyahus said...

Sumaiyyah - untuk buat elektif di hospital sultanah nur zahirah, kuala terengganu, awak kene buat surat rasmi menyatakan keinginan awak untuk buat posting di jabatan mana dan tarikh posting tersebut. surat tersebut hendaklah dihantar ke hospital sekurang2 nya sebulan lebih awal daripada tarikh posting.. hantar surat itu kepada: Pengarah Hospital, Hospital Sultanah Nur Zahirah, Jalan Sultan Mahmud, 20400Kuala Terengganu, Terengganu. untuk maklumat lanjut, sila hubungi 09-6212121 dan minta disambungkan kepada unit latihan.. harap penjelasan saya membantu..sori lambat reply

wan syazana said...

nak tnya awak study kat mne n tahun berapa buat elective

Anonymous said...

Buat elective apa dekat KUala Terengganu? Sbb sekarang tengah "confuse" nk buat posting apa? IF emergency ok ke dekat sana or surgery is better?

Satu lagi, mcm mana nk approach supervisor dekat hospital tu ye?