Tuesday, November 22, 2011

Orthopaedic Posting 24/7/11 - 23/11/11

Salam.

Lama sungguh rasanya tak menukil sesuatu di sini. Walaupun dengan system TDS or BD shift dijalankan nie ada day off, tp most of the day off diluangkan dengan berselimut di atas katil. Penat. Penat jasad, penat minda. Hakikatnya bekerja "hanya 60jam seminggu"" yg kerajaan tetapkan bukanlah semudah yg mereka sangkakan. Honestly, jika dibandingkan dengan shift system nie, aku lebih suka dengan On-call system, cuma harapnya post-call tu diberikan setengah hari, itu pun dah cukup. Bekerja shift pagi 12jam++ selama kadang2 4-5 hari berturut2 buat aku rasa nak ambik EL hari2. Haish, keihklasan memberikan perkhidmatan kesihatan nie benar2 menguji mental aku.

Apepun, hidup mesti terus. Setiap ape yg berlaku mesti ada hikmahnya, setiap apa yg tersurat pasti ade sirat disebaliknya. Mental kene kuat bile bekerja dengan manusia, hati kene keras bile menadah leteran dan marah2 sayang yg lebih senior, badan kene cergas dan sihat untuk terus menerus buat kerja amal. Sedar tak sedar, dah 4 bulan aku bekerja sebagai seorang pegawai perubatan lepasan siswazah. Sekejap je masa berlalu, dari posting Ortho, kini nak beralih kepada posting Medicine pula. 4 bulan dihabiskan untuk menyerap segala apa yg boleh untuk dijadikan bekalan 2 tahun kemudian. Alhamdulillah, tuhan bagi aku peluang untuk lulus dan mendapat pelepasan dari jabatan orthopedik, sesuatu yg nampak mudah tp tidak bagi seseorang yg just average seperti aku.

Biarlah, itu kini sudah tercatit sebagai 1 halaman sejarah masa lalu dalam hidup aku. InsyaAllah, segala apa yg dipelajari sepanjang 4 bulan nie dapat dikekalkan sebagai bekalan apabila bergelar MO kemudian hari, dan supaya momentum nie dapat dikekalkan untuk posting kedua, General Medicine, yg bagi aku sangat luas skop jangkauan serta knowledge yg perlu dipelajari nanti. Ianya 1 cabaran baru, InsyaAllah dengan pertolongan-Nya, aku akan cuba mengharunginya dengan lebih bersemangat, amin.

Selebihnya, untuk sepanjang 4 bulan di jabatan Ortho HSNZ, biar lah lakaran2 digital di bawah meluahkan segalanya (actually, aku sangat malas nak menulis panjang..muahaha)



HSNZ di awal pembinaannya




Diabetic Foot Care... Every Diabetes Patient should know this!





Ketika menjengah Karnival Konvo UDM in Sept 2011



Gotong - royong sempena Open House Raya Ortho Dept HSNZ 2011




Desert lepas habis tengok patient kat Klinik. Nyum Nyum!




Belanja makan 2org sahabat Temerloh di Pantai Teluk Ketapang




Apos khusyuk amik Gambar




Menjengah Rantau Panjang sebelum ke Majlis Kahwin Abu & Saarah




Akhirnya... (^^)



Keletihan...




Wad 4EF



Kebakaran di Bangunan Baru HSNZ..

Di kesempatan ini, aku ingin menuturkan ribuan terima kasih yg tak terhingga kepada semua rakan2 sekerja di Jabatan Ortho, kepada semua MO Ortho yg sentiasa memberikan tunjuk ajar, kepada Mr dan Madam2 serta Miss Isnoni (my supervisor) yg mengawasi dan menambahkan pengetahuan aku yg sedia ada. Hanya Allah mampu membalas jasa kamu semua. Kamsangmida!!


Akhir kata, Ade 1 petikan kata2 yg aku sangat tertarik baru2 nie daripada seorang trainee lecturer, Dr Aziz.
" Semua pesakit sentiasa mengharapkan seorang doktor Islamik yg merawat mereka. Namun, mereka lupa doktor2 juga mengharapkan pesakit Islamik untuk memudahkan mereka menjalankan tugas mereka"

Orait. that's it. Malas nak citer panjang. Wish me all the best for my 2nd Posting. General Medicine, here I come!!!

Wassalam

Friday, September 2, 2011

The Transition Period 2

in memory..haha

Bismillah.

hari nie hari raya ke-4, aku hanya duduk di rumah tengok tv dan mengadap laptop. teringin nak gi jalan2 tapi takde arah tujuan dan takde orang ajak jalan, so aku membatu sahaja di rumah. Alhamdulillah, walupun aku baru first poster kat hsnz ni, tapi aku masih diberikan cuti pada raya pertama, ke-3 & ke-4 untuk beraya, hanya perlu oncall pada raya ke-2 n datang round pagi pada raya ke-5. aku ingatkan, bile jadi budak baru ni, sure kene suruh oncall raya pertama, nasib baik tak..haha

apepun, berbalik kepada tajuk entry, selepas ade gelaran "Dr", banyak perkara yg perlu dipelajari semula. Just nak share beberapa perkara yg aku rasa korang perlu buat apabila mula menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, dalam hal aku, apabila memulakan tugas sebagai doktor HO yg baru:

Hint: 3things do same thing. spot it?


1 - Senyum Sokmo
yang ni adalah benda wajib. jangan tarik muka bila kene bambu, kene marah, kene kutuk dan sebagainya. face it, itu adalah lumrah. Sesetengah specialist memang kadang2 moody, tapi jangan biarkan diri kita terikut sama. kene marah adalah perkara biasa, semangat down lepas kene marah adalah normal, yang penting ialah kita kene berdepan, akui kesalahan kita (if any), dan teruskan hidup. Senyum ialah 1 exercise, biasakan diri untuk senyum dengan sesiapa saja yg kita bertembung, takde ruginye. kadang2 org tengah marah pun, tak jadi nak marah bile tengok kita senyum..kadang2 la, tak semua. tapi jangan la time orang nak marah, kita buat senyum monyet, macam tak paham bahasa, memang nak kene lempang...haha.. senyum tu biar natural, jangan dibuat2..ok?

2 - Introduce yourself




bila berada ditempat baru, biasakan diri untuk perkenalkan diri kepada sesiapa saja yg berada di tempat baru tu. make sure kita kenal sape HOD, sape consultant, sape specialist, sape MO, sape PPP, & sape staff nurse. hatta kepada PPK pun, hormati diorang n perkenalkan diri, takkan rugi, senang2 je nanti kalo kita nak mintak tolong diorang akan hulur tangan. lagi bagus kalo dengan Radicare pun korang berkenalan (yg cun2 saja..haha. ok, itu 1 gurauan).

3 - Be humble
kita sebagai orang baru, even sebagai orang lama, harus ingat, tak kira la ape jawatan kita sekalipun, jangan hina or pandang rendah orang lain. selalu la merendah diri, bukan jadi penakut, tapi menghormati orang lain. Kalau staff nurse or rakan HO mintak tolong, ringan2 kan la tulang tu untuk bagi kudrat. next time, bila kita pula yg memerlukan pertolongan, insyaAllah mereka hulurkan tangan pula. jangan meninggi diri or suara, nanti dilabel sombong, kita yg susah nanti.

4 - "Tolong"
biasakan diri kita dengan dahulukan setiap arahan dengan "tolong". Manusia secara lazim sangat la tak suka bila diarah, right? so, bila nak mintak sesuatu daripada rakan HO / nurse / PPP / student nurse, instead of "ambikkan untuk aku dressing set tu", kan much better kalo "akak / adik, boleh tak tolong ambikkan untuk saya dressing set?" kan sedap je dengar ayat tu, tak terasa macam 1 arahan pun, diorang pun ringan je tulang nak pergi mengambik nya..senang keje kita..

5 - "Terima Kasih"
bila dah mintak tolong, pertolongan diberi, pandai2 la nak ucap "terima kasih". takkan tu pun nak kene ajar..bila orang dah berbudi, kene la kita berbahasa. Ucapan "TQ" menandakan pertolongan yg diberi sangat kita hargai, senang hati orang yg menolong, lagi senang la bila dia nak menolong lain kali.

6 - Rajinkan bertanya
kita sebagai orang baru, tak kira la tere macam mana sekalipun, orang lama sure lebih berpengalaman & terer berbanding kita. so, bila kita keliru, or tak tahu nak buat macam mana, rajin2 la bertanya pada yg lebih reti, takde salahnye. tanya elok2, mintak tolong ajar, sure diorang akan berbesar hati untuk bagi tunjuk ajar, hatta nurse sekalipun. aku seorang pelupa, selalu je tak ingat dos ubat, dan aku selalu tanya nurse pasal dos, coz diorang lebih tau dari aku. kalo tak tau nak buat prosedur, mintak tunjuk ajar dari senior, & lagi bagus mintak diorg supervise kita buat, itu lagi bagus, dapat belajar sambil praktik lagi.

7 - Focus, Serious mode
bergurau, gurau jugak, tapi takde la sepanjang masa. bila dalam sesi round or teaching, mesti kene fokus pada ape yg specialist plan or ajar. itu sangat penting. kene dengar dengan teliti plan specialist, untuk ditulis dalam progress note patient. kene paham betul2 ape yg specialist ajar, penting untuk time viva nanti. masa specialist tengah ajar, jangan la kita berborak2 kat belakang, or tak bagi perhatian. cuba letak diri kita sebagai specialist tu, time kita tengah mengajar, ade orang tak bagi perhatian pada ape yg kita sampaikan..mesti kecik hati kan? so, pay attention to what's more important, borak2 tu boleh simpan kemudian

8 - Admit your mistake, never did twice
kita manusia akan buat kesilapan, sebab kita tak sempurna. yg membezakan ialah sama ada kita mengaku atau bagi berbagai2 alasan. bila kita buat mistake, kita kene admit yg itu salah kita. kene marah memang patut, but at the same time jangan terlalu ambik hati dengan maki hamun tu. yg penting, kita belajar dari kesilapan kita, cuba improve dan tidak ulang kesilapan yg sama. lagi bagus kalau even orang lain yg buat silap, kita take note & x buat kesilapan yg sama. Learn from other's mistake, and never let it happen again. kalo bende ni melibatkan mesin or benda tak bernyawa, memang tak berapa kisah, tapi jika sebarang kesilapan, hatta kecik mana sekalipun, bila ia melibatkan nyawa orang, jangan ambik mudah, sebab nyawa tak dijual di kedai bundle, pasar malam atau Giant sekalipun.


Ini setakat apa yg aku ingat sekarang ni.. banyak lagi sebenarnya, tapi semuanya common sense, benda yg kita kene praktik dari awal.. oh, yang penting sekali, NIAT. kalau selama ni ada antara kamu yg belajar nak jadi doktor atas sebab paksaan, impian orang lain, kerja tetap, gaji masyuk, dihormati rakyat.. tolong betulkan semula niat tu. better late than never. Jadi doktor bukan 1 perkara main2, harus ingat niat tu biar lah ikhlas kerana Allah, bukan kerana perkara duniawi, sebab korang akan menyesal kemudian hari bila realiti tak seindah yg kita angan2kan. title "Dr" di depan nama kita menggalas bebanan tanggungjawab yg besar, untuk memberi perkhidmatan kesihatan kepada manusia, tak kira kaya atau miskin, tua atau muda, besar atau kecil, melayu cina atau india, Islam, kristian atau buddha. ramai doktor akan kata kerja sebagai doktor ni ibarat kuli; betulkan mindset tu. kita bukan berkhidmat untuk manusia, bukan kuli atau hamba, tapi kita MEMBERI PERKHIDMATAN kepada mereka.


A Doctor bears a great responsibility


Sempena raya, masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya, kulla sanah wa antum bilkhair. mohon maaf jika ada kata2 di blog ni yg menyakitkan hati tanpa aku sedari. tak ketinggalan, semoga umur kita masih panjang untuk bertemu kebali Ramadhan tahun depan, insyaAllah.

Selamat Hari Raya! (mode hijau)


buat sahabat 1 batch medik USIM, Abu Ubaidah Amir dan Saaarah Huurieyah (haha..sorry2. gurau2..hehe) yg bakal menamatkan zaman bujang pada minggu hadapan insyaAllah, selamat melangsungkan perkahwinan, moga bahagia ke akhir hayat. aku minta maaf sebab tak dapat hadiri akad nikah korang, & majlis kat umah Abu pun aku kemungkinan x dapat hadir sebab keje pagi..sorry ye. sebagai hadiah perkahwinan, terima lah video dibawah yg diletakkan dekat blog aku secara special (bukan senang aku letak video dalam blog aku ni..haha). Buat Abu, please behave yourself after your marriage, okeh? (^_^)


video

EID MUBARAK EVERYONE!!!

Friday, August 12, 2011

The Transition Period

Bismillah..

Surat panggilan kursus induksi di Permaisuri D'albuqueue Hotel, Melaka selama 4 hari menandakan panggilan kerja semakin dekat. Alhamdulillah, kesempatan kursus induksi dari 19-22 Julai digunakan sepenuhnya untuk berjumpa sahabat2 1 batch, kali terakhir sebelum masing2 berpecah ke seluruh Malaysia menjalankan tugas.

Sesi makan n "borak"


pics before going back



see u all in Dec Convo!!



setelah melengkapkan kursus induksi 4hari di Hotel Permaisuri D'albuqueue, Melaka, aku kembali ke negeri tercinta, Terengganu. Asalnya aku ditempatkan di Hospital Kemaman, tetapi setelah proses rayuan, akhirnya berjaya ditempatkan di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu (lagipun, dengar cerita kalau buat rayuan memang senang untuk dapat hospital ni..hoho). Balik dari Melaka, hanya ada 1 hari untuk berehat sebelum melapor diri. tak banyak yang boleh dibuat, lebih2 lagi banyak benda nak kene settle sebelum lapor kerja esoknya. Settlekan ape yg penting dulu, yg kurang penting kemudian cerita.

Ahad, 24 Julai, aku melapor diri di Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu. Sementara menunggu doktor2 siswazah lain, aku settlekan benda2 lain seperti penyata kewangan bank (untuk masuk gaji), buka akaun KWSP (semua doktor siswazah kene ambik kwsp selama 2-3 tahun sebelum ada option untuk tukar kepada pencen) dan lain2. dalam pukul 11, aku ke JKNT untuk taklimat ringkas sebelum diarah melapor diri di HSNZ. memandangkan dah time lunch, so semua 10orang doktor baru sepakat untuk lapor diri lepas pukul 2.

Hari pertama lapor diri adalah hari yang penuh sibuk dengan mengisi borang. macam2 borang nak kene isi, borang maklumat diri kene isi 2-3 salinan, borang name tag, borang sticker kenderaan dll. penat jugak la nak menulis hari tu. time aku hari tu, takde sesi orientasi dah, diorang terus je bahagikan 10orang ni kepada 5, setiap 2 orang masuk setiap jabatan. Aku dan sorang lagi, namanya Hazwan, diletakkan di Jabatan Ortopedik. memandangkan dah nak
abis office hour masa tu, kitorang pun disuruh datang balik esok pagi untuk sesi briefing skit.

Esoknya, kitorang jumpa kak Ani, setiausaha HOD ortho kat sini. abis isi borang n kad cuti, kitorang dibawa ke klinik pakar untuk jumpa HOD n doktor2 pakar lain. di klinik, bermula sesi perkenalkan diri kepada semua kakitangan yg ada kat situ. doktor2 pakar ortho kat sini, aku boleh rumuskan, adalah "normal", seperti di Hoshas n Ampang (U guys know what I mean. yg x tau, buat2 tau je la..haha). then, bermula la sesi tagging selama 2 minggu, dari 7pagi-11malam, termasuk weekend. masa tagging ni memang penat, aku kadang2 curi tido kat bilik on-call masa petang. banyak benda nak kene belajar n tahu, terutamanya dari segi paperwork, protokol, referring case, notify OT, send OT book, dll..


pics taken at ortho clinic..yes, ortho, not paeds..


HSNZ sekarang ni sudah menggunakan sistem paperless, means menggunakan sistem internet komputer untuk key-in data patient, dan juga untuk order ubat, booking OT n sebagainya. so, selama 2minggu tu memang kene biasakan diri dengan sistem HIS ni, memang pening jugak la mula2 tu, tapi bila dah biasa ok la. selain tu, untuk attendance kerja, thumbprint digunakan menggantikan punchkad, dan data attendance ni sangat penting, untuk claim on-call di kemudian hari.

Perkara yg paling memeningkan aku di permulaan ini adalah management plan untuk pesakit. seriously, kalo bab history taking n examination, tu boleh la catch-up lagi, but when it comes to management plan, aku memang zero. nak pakai ubat ape, antibiotik ape, bile nak kene TCA, dan macam2 lagi..so, aku memang la banyak bertanya dengan senior HO, nurse, MO pasal benda2 ni. kadang2 aku blur dengan abbreviation yg diorang guna. so, 2minggu tu memang digunakan untuk paham semua benda ni. tu pun stil banyak benda yg x paham lagi. tapi Alhamdulillah, senior HO, MO, nurse, n even specialist kat ortho ni semua baik2 (marah2 specialist ni, marah mengajar ye). ada yg kata, posting ortho kat hsnz ni memang heaven compared to other postings, so I guess I'm lucky la kot, at least boleh gunakan time heaven ni untuk sesuaikan diri dengan situasi n protokol kat sini.


Pemandangan rumah aku (apartmemt kat tengah tu) dari wad Ortho HSNZ...dekat kan? hehe


Habis 2 minggu tagging, dah start 1st on-call aku. Alhamdulillah, not so much happened that night, so aku boleh tido lebih kurang 3jam lebih malam tu (bangun awal sebab nak sahur n then, round cubicle sendiri sebelum tolong HO lain). tapi on-call pertama memang penat. So much things nak diceritakan, tapi tak boleh especially melibatkan patient2..apepun, so far aku enjoy bekerja, walaupun penat, tapi bila tengok patient senyum bile nak discharge, aku cukup puas (oh, so far time keje ni belum handle kes kematian lagi..). yg penting, keje kene ikhlas, n treat patinet sebagaimana kita nak doktor lain treat ahli keluarga kita.

Sedar tak sedar, dah hampir sebulan aku bekerja. cepat betul masa berlalu... sedar tak sedar, dah nak dapat gaji pertama..(wahh!!.haha) hm, k lah, cukup setakat ni dulu. wassalam

Wednesday, July 13, 2011

Kurang Seminggu Sebelum Induksi bermula...Things happened, right?

"mie, abg hyi tepon tadi, ye kabo doktor suruh die sain borang izin bedoh, tangan Naqibah patoh due, kene letok besi dengan skru. abg hyi suruh mie tepon die balik, sebab die nok tanye mie dulu"

huh? dan dalam hati aku, "" what the???"

***************************************************************************

it's all started this evening (maksud aku, petang semalam), when suddenly i got a call from my eldest brother.

"mie, naqibah langgor sliding door sapa pecoh! abih daroh hanya! kene kat tangan due2 beloh, hok beloh kanan parok cket, dalang ngat luke.. daroh duk nitik2 dari tadi. kat leher ade gok, tapi siket je. abang on de way nok gi emergency doh ni"

"banyok daroh keluor? balut dok nok wi bereti daroh tu?"

"banyok gok la. balu' doh"

"orh, doh dakpe ah, kekgi mie gi kat emergency skali"

Naqibah adalah anak sedara aku yg ke..... err, i'm lost counting, 25th something la, 9 year old chubby girl (yup, die agak "sehat sikit"). aku memang tak leh bayang macam mana die boleh langgar sliding door sampai pecah... ingatkan bila langgar sure terpelantun balik, and ade la benjol nye.. tapi yg ni lain ckit, maybe sebab impact yg kuat..erm

so, bile aku sampai kat A&E, abang hyi pun sampai sekali. aku tengok ke arah Naqibah, dua2 tangan berbalut beserta leher sekali dengan kain tuala kecil. aku tengok die senyap je,langsung tak menangis. nampak cool je. then, straight dibawa ke zon merah (bahagian kritikal). aku ingat nak masuk sekali, tapi bile terbayang muka HOD nye, aku batal hajat (nape? sila refer entry pasal posting elektif aku..haha) so, aku menunggu la kat luar sambil berborak dengan abang aku ape yg berlaku. al kisahnya si Naqibah ni berlumba lari dengan adik dia untuk keluar rumah sampai tak perasan ade sliding door...adush!

then, doktor suruh waris pesakit masuk. abang hyi n wife pun masuk, and then bile keluar, abg hyi cakap kene masuk wad, n sebab ade possibility of median nerve involvement ( wound cut at right forearm) so, maybe kene masuk dewan bedah malam ni (tadi).. aku follow hantar anak sedara aku ni masuk wad, and bile die dah baring, aku cuba la test2 sikit die nye median nerve tuh (ceewah, macam la ingat sangat! haha, suruh die gerak2 jari je) n die boleh la buat sikit2. so, aku x la risau sangat. aku pun mintak diri balik umah sebab dah maghrib.

while i was in bathroom (qada' hajat) handphone aku berbunyi, tapi of course aku x dapat angkat. then, after a while, akak aku ketuk2 pintu sambil melaung nama aku macam sangat urgent, sampai mengganggu sedikit konsentrasi aku.. bila aku dah sudah, aku pun pegi la kat akak aku, dan dialog yg paling atas sekali tu pun keluar dari mulut die..

bile aku dengar kakak aku cakap macam tu, dalam hati aku dah "WT??" aku rase time aku tengok tadi elok je, tetibe yg patah ni apehal? abang aku yg sorang lagi dah resah kat paka, takut kene operate. aku pun segera la tepon abg hyi..

"abg hyi, mie dalam bilir air tadi. doh bakpe? doktor kate tangan naqibah patoh dua?? guane boleh jadi gitu?"

"oo, pasal tu..." abang aku berhenti sekejap.

" doktor tu saloh tengok x-ray. x-ray tu hok pesakit sebeloh naqibah, ye ingat hok naqibah.. nie tengoh cuci luke, doktor kate operate esok, sebab malam ni banyok doh kes.."

"Ooo...." mase tu aku hanya mampu tepuk dahi mengenangkan kecuaian doktor yg aku pasti seorang HO.. then, aku telepon la abang aku yg kat paka tu menerangkan yg sebenarnya, dan yang keluar dari mulut abang aku ialah...

"bodo goh doktor tu!!"

it's a simple mistake, yet it could lead to so many things unnecessarily. nasib baik la perasan awal, let say if he/she didn't realize it, what will happen? jawabnye bersiap sedia la ko untuk kene maki dengan specialist bile ko present " this 9-year old malay girl had an open wound with right ulna and radius broke at the middle 1/3..." sedangkan tangan budak tu sah2 elok siap boleh hayun2 lagi. memang ko cari nahas!!

but then again, things happened, and who knows maybe next time i'm the one in his/her shoes?? dan benda tu memang tak leh bayang, kene maki depan patient dan staff2.. ffuuuuhhh! moral of the story? make sure yg ko bace x-ray yg betul untuk pesakit yg betul. sila baca label terlebih dahulu!!

dan kisah ini mengingatkan aku pasal seorang HO di Temerloh yang kene tibai betul2 bila dia describe CT brain ischemic stroke patient lain untuk patient yg bukan kene stroke...things happened, right?

Friday, July 8, 2011

Tahajjud Cinta yang tak berapa sepertiga malam


ok. ye. aku sedang tengok cerite melayu nie. tapi first thing yang takleh blah dan buat aku ketawa berguling2 ialah bila tengok intan fazura dan fauziah gous bercakap arab.. bercakap arab fushah yang sangat awkward..ahaha. but it's ok, at least they're trying....ppfff.

adakah ia mampu jadi macam Nur Kasih? ape yang aku tau, 1 lagi cerita yang mungkin boleh buat semua orang mengadap tv, well, sekali sekala layan drama melayu ok gak, dari duk angau layan citer2 asing..isn't it?

anyhow, kawan2 sebelah barat semenanjung dah mula dapat surat panggilan induksi hari ni (jumaat).. maybe in 1-2 day, i'll get mine too..duuh, dah nak abes cuti rupenye..haish

Saturday, June 25, 2011

Aku, Aku dan Dia


Aku adalah seorang lelaki yang pendiam; apabila aku berdepan dengan perempuan. dari dulu sampai sekarang, aku memang macam tu, ia takkan berubah, dan aku takkan berubah. apabila aku di depan mereka (yang aku tidak kenal), aku akan kelu dan diam, hanya menjawab bila ditanya, sepatah dengan sepatah. aku akan memandang ke bawah, atau melihat ke arah lain apabila bercakap dengan mereka. beriman? tidak, aku bukan orang yang tinggi imannya; aku hanya seorang lelaki yang pemalu. dan juga lack of self-confidence. semua kawan2 aku kata, 1st impression aku adalah seorang yang serius dan garang. ya, serius dan garang. hanya yang rapat tahu siapa aku. dan aku lebih suka begitu. biar lah apa yang orang lain fikir, sekurangnya itu menjarakkan diri aku dengan mereka yang tidak kenal siapa aku..




Keluarga aku adalah konservatif; bila A yang diputuskan, A lah yang akan dibuat. bukan pada semuanya, tapi pada aku. aku, sebagai anak bongsu, diletakkan penuh harapan, dan pada masa yang sama, aku tidak ada suara untuk berkata tidak. untuk segala perkara yang penting, perasaan aku, aku tolak ke tepi; yang penting adalah family. even untuk keputusan hidup aku, bukan aku yang ada hak ke atasnya. jika keputusan aku diterima, maka jalan, jika apa yang aku putuskan tidak dirasakan betul bagi mereka, maka ia terhenti di situ. aku diajar untuk tidak melawan, dan aku takkan melawan, kerana aku tau apa yang aku perjuangkan hanya sia2; mereka ada kuasa yang muktamad. maka, dari itu, aku tidak pernah menyatakan hak aku secara terang-terangan; semuanya aku buat diam2. keluarga kata jangan wakil sekolah main bola; aku curi2 keluar beli kasut dan pergi main. pemberontakan aku seawal 9 tahun. namun, bila semakin meningkat umur, aku mula mengalah. aku lebih banyak mendiamkan diri dan menerima segala keputusan. penat bermain emosi sendiri.




bila mula mengenal internet, yang aku tahu hanya emel. bila makin besar, mula mengenal tempat download drama, movie dan sebagainya. kemudian diperkenalkan kepada friendster; untuk selalu berhubung dengan kawan2. kemudian beralih kepada facebook. mula2 facebook hanya untuk suka2, lama2 jadi kewajipan. mula2 hanya untuk ambik tahu pasal perkembangan kawan2, akhirnya jadi tempat luahan perasaan. tempat untuk keluarkan berita gembira, kecewa, fun things, berkongsi info, mengumpat, dan juga medium untuk luahkan rasa tidak puas hati. semua ditulis tanpa fikirkan natijahnya, semua dilepaskan tanpa kisah apa orang peduli. bagi seorang yang pemalu, pendiam, dan memberontak dalam diam, seperti aku, laman maya jadi tempat untuk aku lepaskan segalanya. di laman maya, aku aktif, bukan pemalu dan pendiam, dan aku boleh keluarkan segala apa yang bermain dalam benak fikiranku..

pepatah melayu ada menyebut terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata di facebook akan makan diri sendiri...tidak ada gunanya penjelasan, tidak ada guna penyesalan, benda yang dah terlepas tak mampu dijilat kembali. ingatkan aku sudah matang... dan memang itu yang diharapkan.. tapi hakikatnya, dalam diri aku masih belum hilang perangai anak bongsu yang membentak tanpa fikirkan hal yang kemudian.. kini aku menanggung akibatnya. cukuplah sampai di sini kisah pemberontakan dalam jiwa dikisahkan di alam maya, mungkin lebih baik aku biarkan semua perasaan bersawang dalam diri, sekurangnya itu akan buat hanya diri aku sahaja yang remuk, aku lebih rela begitu, asalkan ia tidak akan membuat dia menangis sekali lagi..



biarkan ia jadi rahsia, antara aku dengan Dia yang mengetahui segalanya....



p/s: gambar hanya sekadar hiasan..

Thursday, May 5, 2011

Kisah Dari Seorang Ibu part 4

hari itu, si budak kecil sedang leka menonton tv seorang diri. diamati dengan penuh minat. si ibu sedang sibuk memasak. diperhatikan anak bongsunya di ruang tamu. adik-beradik lain semua sibuk dengan urusan masing2, hanya si kecil yg bersenang lenang di depan tv. si ibu hanya tersenyum. " tengok cerita kartun agaknya", detik hati si ibu. selesai memasak, si ibu pergi ke ruang tamu. si bongsu masih leka menonton tv. melihat anak kecil itu begitu leka, si ibu menjengah untuk melihat apa rancangan tv yg ditengok. si ibu termenung, merenung pada si bongsu. dicuba tukar kepada rancangan lain, tapi si kecil membentak marah, mahu terus menonton rancangan tadi. si ibu kehairanan, "apa yg bestnya rancangan ni?" si ibu duduk bersama menonton cerita itu. ditanya anak kecil itu, " kenapa adek mie nak tengok cerita ni? takde cerita kartun lain ke?" si kecil, berumur 5 tahun menjawab, " cerita ni best, boleh tengok orang selamatkan orang". si ibu hanya menggeleng, apa yg bestnya cerita Emergency Room (ER) bagi seorang budak kecil begini? ditinggalkan anaknya untuk ke ruang dapur menyediakan makanan.

suatu hari, si ibu dikejutkan dengan berita kemalangan yg menimpa si ayah. bergegas menuju ke hospital bersama2 dengan anak. dibawa bersama adek mie kerana tiada orang yg boleh menjaganya di rumah. sampai di wad, dilihat si ayah terbaring di katil, dengan kaki yg berbalut dan cedera di beberapa bahagian badan yang lain. diberitakan si ayah patah kaki, serta pendarahan di bahagian perut yang memerlukan pembedahan. si ibu menangis, takut jika ada apa2 yang akan berlaku sepanjang proses pembedahan itu, apatah lagi sering dia mendengar berita orang meninggal sewaktu pembedahan. si kecil melihat ibunya menangis, kehairanan. " mengapa mak menangis?" si ibu memandang pada si kecil, berkata, "ayah nak kene operate, mak menangis sebab takut ade ape2 jadi nanti.." si kecil hanya melihat, memandang ke arah ayahnya, dan kemudian berpaling semula kepada maknya. dipegang tangan ibunya, dan berkata, " mak, mak jangan menangis, doktor nak selamatkan orang, bukan nak matikan orang". si ibu terpinga, adik beradik yang lain juga begitu.. " Ya Allah, budak ni..." si ibu memeluk erat anak bongsunya...

beberapa tahun kemudian, adek mie sudah bersekolah di tahun 2. suatu ketika, melihat adek mie sedang membuat kerja rumahnya, terdetik di hati si ibu untuk bertanya. " mie, mie bila dah besar nanti jadi apa?" adek mie memandang ibunya, terus menjawab, " mie nak jadi doktor pakar bedah!!" dengan bersemangat. si ibu tersenyum. " jadi doktor susah.. kenapa mie nak jadi doktor?" si anak menjawab, " jadi doktor best, boleh selamatkan orang. nanti mie boleh selamatkan mak dengan ayah jugak" si ibu terkedu. " pastu bile duit mie banyak, mie buat rumah 10 tingkat untuk mak dan abg2.. mak pilih la mak nak duduk tingkat mane" si ibu ketawa, mendengar impian mustahil anak bongsunya itu..

dan kini, selepas berbelas tahun, harapannya tercapai. untuk jadi seorang doktor, seperti yg diharapkan ibunya... " mak, mie dah lulus exam. mie dah jadi doktor...tapi mie tak dapat nak tunaikan hasrat mie untuk buat rumah 10 tingkat untuk mak... alangkah baiknya kalau mak dapat dengar berita ni, mesti mak gembira... kan?" yang ada hanya memori2 manis untuk menguatkan diri supaya tabah menempuh cabaran seterusnya...

Wednesday, May 4, 2011

Final Professional Exam MBBS USIM 2010/2011

As-Salam.

Alhamdulillah, hari ini tamat sudah final professional exam MBBS USIM 2010/2011. setelah 11jam 40 minit bertarung, otak ni rasa nak pecah, walaupun dah rase penuh, tapi ilmu disumbat2 masuk last minute...bila memikirkan, begitu cepat masa berlalu. rase macam baru je semalam menggelabah nak masuk study leave, tapi hari ni dah tamat exam dah? fuuhhh!

minggu lepas ialah minggu paper teori. dimulakan dengan PMP I ( medicine + O&G), PMP II ( Surgery + Paediatric), diikuti data interpretation (osce - 5 minit per station), MCQ dan OBA ( 120 soalan kesemuanya)... sangat memenatkan.. terlalu banyak benda yg nak dihafal.. bila dah bace bab ni, baru teringat 1 lagi bab.. bace bab baru, bab yg lama mula dah terbang macam kertas..haih..

tapi, yang paling penting ialah hari ini, clinical exam.. untuk kali ini, clinical exam bagi pelajar usim dibuat di HUKM (kami menumpang wad peperiksaan dan juga pesakit di sana..) examiners2 kami terdiri dari oversea examiner ( 3 org, nama diorang x ingat, 1 medicine, 1 O&G dan 1 Surgeon) prof lokman saim (bekas dekan medic ukm), prof Raymond ( dekan medic ukm sekarang), prof nik nasri (our dean..), examiners dari CUCMS ( prof. Latiff, prof. Amaludin) examiners dari ukm ( mr. yazid, prof rohana, dr. sharina, prof. Ismail Sagap, prof. Jamil, prof. Masbah, dll) specialists dari teaching hospitals ( ms Aisyah, mr. Felix, Dr. Sia, Dr. Murali, Mr. Sushil, Dr. Lazli) dan specialist dari USIM ( Dr. Maiza, prof. Siva, Dr. Azlina, Dato' Siva) serta Dr. Ramli dari UIAM dan Prof Hatta (lupa dari mana..haha)

Peperiksaan bermula seawal pukul 8.15. semua candidates perlu ada di wad peperiksaan lebih awal, maka semua menaiki bas dari pandan mewah ke hukm. aku adalah antara candidates yg bermula pukul 8.15. sangat cuak!!! dah takleh nak sumbat dah ilmu pagi tadi, hanya mampu selawat, bace "rabbi ishrahli sodri...ila akhir" dan " rabbi yassir wa la tu'assir wakhtimli bilkhair" sahaja. pada waktu pagi, semua bermula dengan long case. masa diberi sejam untuk clerk case dan examine serta prepare ape yg patut. Alhamdulillah, untuk long case, aku dapat case breast carcinoma (dah bace n discuss sebelum tuh..) patient plak sangat cooperative.. habis sejam, semua diberi masa 15minit untuk susun balik data, sebelum masuk bilik examiner..

bila aku disuruh masuk, ade 3 examiners ( prof latiff, prof george dan dr. ramli). maka bermula lah sesi case presentation dan discussion selama 30 minit.. banyak jugak yg ditanya, antara yg aku ingat ialah

- present history and examination findings
- your impression? why?
- differentials?
-how do you manage this patient? (triple assessment)
- what do you know about FNAC? what is the interpretation from the FNAC?
- other than FNAC, what else you can do? (tru-cut biopsy) what it tells you?
- what findings can you get from mammogram?
- other investigations that you would like to do? ( tumor marker, FBC, LFT, RP, UFEME, CXR, Bone scan, bla bla...)
- TNM staging for breast ca?
- for the treatment, what would you offer to this patient? (modified mastectomy with LN clearance + chemo/radiotherapy) why you choose that treatment for this patient?
- how you differentiate local, advanced and very advanced breast ca?
- if patient come with SOB, what is happening to the patient? how you investigate? (CXR)
- if patient come with bone pain, what it tells you? (bone mets) investigations? ( bone scan) what is the finding you would expect from the investigation?(hot nodule)
- is the patient have depressive symptoms ( from psychiatrist, dr. ramli)
- what is your opinion regarding annual mammogram for women more than 40 y.o? (from proff. Latiff)
- what is the latest news/ issue that you know about breast ca?
TETTTT!!!! ( masa tamat)

habis neraka pertama aku.. lepas tu dikuarantin, mula bincang pasal case member lain dapat (pulmonary TB, AVN, BPH, Stroke, MDD + OCD, Schizo, brachial plexus injury, hypothyroid / heart disease in pregnancy, febrile fit, DFU, uterine fibroid, bronchial asthma, renal ca, n etc...

then, pukul 1.45, group pertama untuk short case dipanggil untuk start exam.. aku adalah antaranya. dan aku yg pertama dipanggil untuk memulakan short case. examiners untuk short case aku ialah prof Lokman Saim ( ENT), Dr Singh (x ingat nama die, O&G from Singapore) dan Prof Rahmah (paeds ukm).

ENT
-examine the patient's right ear (perforation at the tympanic membrane with rinne test inconclusive) i did otoscopy 2x (not find the perforation) n then rinne & webber few times (finding x convincing).. so much time spent for examination..shoooott!!
- impression? (CSOM)
- differential? (ASOM)
TETTT!!!

O&G
- examine the abdomen (46 y.o, uterine fibroid - so many mistakes done here, initially i thought it was ovarian mass!! thank god the examiner was so helpful)
- diagnosis ( multiple uterine fibroid)
- treatment? (TAH + conserve ovary for hormone benefit. another answer is TAHBSO, but the examiner insist on keeping the normal ovary, so we as candidates must concur...)
- what is the age of menopause in Malaysia ( 50-51 y.o)
TETTTT!!!!

Paeds
- do general examination ( baby with Down syndrome - describe the physical findings seen)
- examine the chest and auscultate the heart ( sternotomy scar, continuous machinery murmur (PDA)
-What is your diagnosis? (baby with Down Syndrome)
- what other abnormalities that you would find in this patient? ( CVS, GIT, Hormone, musculoskeletal, developmental delay, low IQ)
- how you are going to counsel the parent ( it's genetic mutation d/t non-dijunctional, translocation n mosaic)
- what non-disjunction related to? ( elderly mother)
- which one is inherited? (translocation, happen in young mother)
- what is the risk for the parent to have 2nd child with same problem? ( for non-disjunctional - low risk. for translocation, the risk is higher after having child with down syndrome)
- TETTT!!!

habes sudah clinical examination aku... member lain ade yg dapat facial nerve palsy, valve replacement, developmental assessment, polyH, ACL, diabetic retinopathy, glaucoma, inguinal hernia, thyroid, sebaceous cyst, oblique lie fetus, n etc... semua habes dalam lebih kurang pukul 4.40pm... diberitakan takde yg perlu re-sit clinical (means either you pass or fail, you know!!). so, balik la ke asrama. the end

kini menunggu dengan hati yg tak keruan untuk result petang esok... harapnya aku lulus exam kali ini.. tak sanggu untuk repeat after 6 months.. aku dah tak sabar nak balik untuk bercuti (3 minggu je kot) sebelum dipanggil untuk induksi dan kerja (kalo lulus la..heh)

apa yang mampu dibuat sekarang ialah menulis blog, menonton movie, bermain futsal dan tengok semi-final champion league man utd vs schalke 04 then tido...haha

Ya Allah, Aku mahu lulus kali ini... amin (T_T)


Friday, April 15, 2011

the final 11 hours & 40 minutes..

As-Salam.

Sudah lama tidak meng-up-date blog nih. banyak posting2 final year yang tak sempat (+malas) aku ungkapkan, lebih2 lagi di saat final makin mendekati.. otak dah makin serabai, buku2 berselerak, nota2 tak tersusun, diri tak terurus.. itu semua simptom2 final dah makin dekat..urgh

pieces in my brain..

Final professional exam, peperiksaan terakhir yang mesti diharungi sebelum bergelar doktor. memandangkan aku adalah di antara pioneer batch usim yg seramai 29orang ni, exam kali ni berlangsung selama 2minggu (atau lebih tepat, 6 hari), dari 25 April sampai 4 May 2011. dan exam kali ini merangkumi 80soalan true-false MCQs, 40soalan One Best Answer (OBA), 4 soalan PMP (1 soalan untuk 1 jam), 20 stesen osce-like data interpretation (1 stesen hanya 5 minit). itu untuk theoritical part. untuk clinical part, ade 1 long case + 3short cases, yg akan diadakan di HUKM (fpsk usim takde facilities untuk itu lagi, so, menumpang hukm la..)

bile di kira2 semua itu, final professional exam akan berlangsung selama...11jam 40 minit, yg akan memutuskan sama ada layak untuk mula kerja, atau "see you in 6 months".. 11jam 40minit yg akan menentukan hala tuju selepas ni.. segala apa yang dipelajari selama 6tahun (6tahun!!!) di dalam bidang perubatan ni, akan dinilai berdasarkan 11jam 40 minit ni.. kalau lulus, "Selamat menempuh hell yg baru, iaitu kerja x ikut office hours" dan kalau gagal, "sila cuba sekali lagi sampai lulus"


terkurung..

11jam 40minit untuk 6tahun belajar... korang rase ape agaknya perasaan aku sekarang?

Monday, February 28, 2011

bila media masa putar belit alam..

As-Salam.



aku cukup malas sejak kebelakangan ini untuk menulis blog. apetah lagi dengan stres bile semua koleksi peribadi berharga aku dalam laptop, hard disk dan henpon lama semua kene kebas dengan malaun celaka mane ntah... anyway, malas nak mengungkit benda yg dah jadi.. semua ada 'ibrah' nye kan?

kali ni aku terpanggil untuk menaip selepas terbaca keratan akhbar di atas.. walaupun sudah sedia maklum akan betapa berberlit-belit berita kat dalam suratkhabar murah camni, namun tetap akan bace untuk tau ape yg cuba diselewengkan.. tok guru x redha dengan ketentuan Allah sebab tok guru cakap tak minta untuk dilahirkan berbangsa melayu? WHAT THE HECK??!! bagi org yg bijaksana, semua boleh paham helah yg dibuat. wartawan yg tukang report tanye soalan merapu, pastu exploitasi jawapan ikut suka hati mak nenek tiri belah ayah angkat mak die je..bengong!!

jelas di sini, ape yg tok guru nak katakan bahawa bukan dia meminta untuk dilahirkan berbangsa melayu... tak kira la ape keturunan sekali pun, melayu ke, cina ke, india ke, orang asli ke, semua tu tak penting langsung di mata Allah.. yg penting agama, iaitu ISLAM.. kita x perlu bersyukur sebab dilahirkan sebagai org melayu, kita bersyukur sebab kita dikurniakan hidayah ISLAM atau dilahirkan dalam keluarga ISLAM... bukan melayu... ade ke tuhan cakap kalo kita org MELAYU kita akan mudah masuk syurga? xde kan? tak kesah la melayu ke, cina ke, india ke, org asli ke, kita dimuliakan bila kita beragama ISLAM, itu 1 fakta yg paling penting.

masalahnya, yg bace suratkhabar murahan camni ialah org MELAYU yg tak tau sumber lain selain suratkhabar murahan dengan tv yg terang2 kipas punggung orang berpengaruh.. dan bile bace berita macam ni, mula la buat fatwa sendiri, macam diri tu dah mengaji puluhan kitab agama dan hafal bepuluh ribu hadis.. aku cukup kesian dengan orang yg bebal camtu. tapi nak kata ape? selagi adanya berita2 cilanat camni yg tak habes2 menyesatkan pemahaman pembaca, selagi tu la orang malaysia akan terus bebal...huh

ok dah, aku ade case report nak dibuat. tak pasal2 panas dengan berita bodo camtu.

Wassalam

Monday, January 31, 2011

I'm no longer a Kampung Boy....

salam.

rasanya, kalo x silap, nie adalah kali ke-4 dalam hayat aku, kami sekeluarga berpindah. kali pertama aku masih bayi, kali ke-2 masa aku umur 4-5 tahun, kali ke-3 masa aku umur 8tahun, n latest, masa aku dah suku abad.

tapi, sebelum ni, aku sangat excited bile pindah.. maklum la masa kecik2, x kesah ape pun, x payah angkat barang berat (tv, mesin basuh, almari..) kali ni, gile x suka aku nak memindah umah ni (dah besar, kene angkat barang berguni2) bukan sebab tu je, antara sebab lain ialah walaupun umah kampung aku tu panas rase cam kene panggang time tengahari, tapi suasana die tetap best! rasa tenang je.. tapi pkara dah tersurat, kene la pindah.. nak wat camne..

apepun, just nak share gambar2 kenangan umah aku yg banyak memori nih.. owh, by d way, ni umah tok nenek aku, so ni adalah umah pusaka yg.. cuma by the time goes on, ade la renovation skit2..gambar kt bawah boleh katakan kronologi gak la. dari ade, smpai ke tinggal batu bata je..





gambar sebulan yg lepas..



zoom in




pic dari atas...dinding dah takde




pic sekarang...




dah tinggal batu-bata

sekarang dah berpindah ke apartment (akan diciterkan lain kali..) terasa sangat berbeza.. walaupun dah hampir 6tahun kat KL tu aku tinggal kat kondo, tapi perasaan kali ni sangat lain..kalo dulu org tanya "balik mana?", sure dgn riangnya aku akan jawab "balik kampung la", tapi sekarang? kampung dah takde, nak jawab ape? " balik bandar"? "balik kondo"? kan x best ayat tuh..

I'm no longer a kampung boy... bile sekali sebut, bunyi cam riak je.. tapi kalo paham betul2, itu bukan ayat riak, tapi ayat sedih sebab dah takde kampung lagi untuk aku balik lepas ni.. (unless kalo dah kawen.. *cough*)


Thursday, January 27, 2011

1st entry in 2011 as a final year medical student (akhirnya..)

Salam.


taken from here



bila difikir dan imbas balik, dah 7-8 tahun berlalu sejak aku meninggalkan sekolah menengah. keluar result spm, memang aku rasa xde harapan langsung untuk masuk medical school. gigihkan diri harungi matrikulasi..tetap x bjaya. pengalaman dilelong takkan dilupakan.. peritnya meminta ehsan org lain, sebelum akhirnya diterima untuk ulang semula setahun yg berlalu.. takpe la, asal impian sejak kecil tetap berada pada landasan.

7 tahun selepas itu, and here i am... banyak perkara yg berlaku, dan aku masih di sini.. susah-payah untuk terus berada 1 level dengan rakan2 seperjuangan yg lebih muda.. Alhamdulillah, berkat usaha dan tawakal, kini di ambang resah menanti exam final profesional sebelum mula bekerja.. tinggal 3 bulan je lagi.. err.. 88 hari.. sebelum hari yg menentukan sama ada 7tahun yg lepas itu sia-sia atau tidak..

dan bila difikirkan balik, tinggal kurang 3 bulan juga untuk bersama dengan mereka, mahu guna masa sebaiknya untuk menggarap memori dan disimpan sesaat masing2 bawa hala tuju diri sendiri berpecah ke seluruh malaysia..

tahun 2011.. bila diimbas, ketika 2005, terasa lamanya nak sampai ke 2011.. tapi bila berpijak di bumi nyata, 2011 terasa begitu cepat.. dan dengan umur setahun lagi meningkat tua, masih banyak perkara yg perlu dibuat.. tahun 2011 menjadi titik tolak hidup yg akan dikenang.. graduation (kalo lulus..), bekerja (kalo lulus..) dan bina hidup baru (kalo lulus..). semuanya bergantung pada yg akan datang 3 bulan lagi... kawan2, tolong doakan aku ye!! (^_^)

wassalam.

p/s: gambar di atas bukan aku nye daily life.. no, no.. i'm not gonna be like that..haha